קוסמטיקה טבעית-ירוקה -צמחי מרפא

איך מגיעים אלינו?

מזרחית לנהרייה , נסיעה בכביש נהרייה מעלות עד צומת כברי , נכנסים לקיבוץ כברי ובנסיעה לאורך גדר המערכת עד שמגיעים לכיכר הראשונה מרפא הבושם.

קוסמטיקה טבעית מצמחי מרפא

קוסמטיקה טבעית מצמחי מרפא

קוסמטיקה טבעית על קצה המזלג

קוסמטיקה טבעית בשילוב שמנים צמחיים "מצמחי מרפא של א''י"
משהוא אחר!!!
סדרת מוצרי הטיפוח "פשוט טבעי " מבית היוצר -מרפא הבושם
*מזון בריאות לעור ולגוף*
המרוץ במהלך החיים ובעיות הקיום היום יומיות, תורמים לנסיגה מתמדת ככל שאנו מתבגרים.דאגות אלו מעכבות את פעולת מערכת הלימפה. אין מנוס מהעובדה שכולנו מזדקנים בשנה בכל 365 יום. אבל, צמחי המרפא והשמנים הצמחיים מבטיחים להאט את מרוץ הזמן הזה. צמחי מרפא ושמני מרפא צמחיים (לא אתריים)פועלים בהרמוניה עם הכוחות הטבעיים של הגוף ההתחברות לטבע ולקוסמוס באופן טבעי מגבירות זאת.
העור הוא האיבר הגדול ביותר בגוף. הוא שוקל ארבעה קילוגרמים בערך, והוא מכסה כל סנטימטר בנו. לעור תפקידים חשובים ביותר בגוף: הוא מגן עלינו מפני חדירת חיידקים, הוא מרחיק חומרי פסולת ורעלים מתנקזים דרכו.
העור הוא זה אשר עושה לנו את ההבדל בין לטיפה נעימה לבין מכה אלימה על ידי כך שהוא כולו זרוע בקצוות עצבים. הוא מושפע מהסביבה החיצונית (שינוי מזג האוויר, זיהום אוויר ועוד), אך גם מהסביבה הפנימית, כלומר - מאופן הפעילות של המערכות השונות של גופנו.
לכן, בעיות עור הן לעתים ביטוי חיצוני לבעיות פנימיות.
עור הפנים - השתקפות הנפש
הדאגות המצטברות במהלך החיים תורמים לנסיגה מתמדת ככל שאנו מתבגרים.
הפנים שלנו הן המראה שלנו(ראה הרחבה בתורת הפרצוף באתר זה). הן כמו ספר. הן מספרות את מהווי חיינו. כל קמט ופגם אשר מופיע על עור הפנים מספר על פרק בחיים שלנו. כל גלגולי החיים שלנו וכל האירועים שעברנו נראים על עור הפנים שלנו: עצב, מתח, לחץ, משברים,גיל המעבר ותהליך ההזדקנות. גם כשאנו שמים מסיכת איפור עליהן, הדבר מספר שיש מה להסתיר.
מצבו של הגוף מושפע במידה ניכרת על ידי מצבה של הנפש.
יש הבדל מהותי בין פנים שצברו שנים והם מלאים קמטים אשר נחרצו במהלך חיים מאושרים, לבין פנים המשקפות עצב.
שלוות נפש ואושר פנימי יעניקו המון חיות וקסם אישי גם לפנים חסרי יופי לחלוטין.
נטיות הרסניות של עצב, ודיכאון למשל, יצרו תבניות קבועות של מצבים נפשיים שיובילו לבריאות לקויה אשר תשפיע בעקיפין גם על מצב העור.
צער גדול למשל, פוגע בלב , דבר אשר יתבטא בדרך כלל באופן חיצוני באדמומיות ובפריחות של העור. זאת מכיוון שמצב הלב וכלי הדם משפיע באופן ישיר על צבע העור.
כעס ותסכול - פוגעים בכבד. כתוצאה מכך הטמעת המזון משתבשת: אנו אוכלים, אך הגוף אינו סופג מהמזון רכיבים חיוניים להם הוא זקוק. כתוצאה מכך העור עלול להיראות יבש. טיפוסים אלה הם בדרך כלל אנשים חמי מזג.
עור מצומק ומיובש - מתחבר בדרך כלל לפחד, אשר קשור לכליה ולשלפוחית השתן. הכליה היא זו אשר אחראית לווסת את כמות המים בגוף. כאשר הפעילות של הכליה משתבשת, אנו נראה זאת באופן ברור על פני העור. אנשים אלה הם בדרך כלל טיפוסים רגזניים וחסרי סבלנות.
עור שמנוני - מתקשר למעי הגס, ומבחינה רגשית לדאגה. אנשים בעלי נטייה לדאגה תמידית, בדרך כלל מרבים באכילה ושתיית מזונות עתירי בקפאין- שוקולד, קפה. אנשים אלו סובלים בדרך כלל גם מעצירויות כתוצאה מן המתח הרב בו הם שרויים. הם מתקשים לשחרר דברים החוצה. יהיה קשה מאוד לשכנע אנשים אלו לשמור על תזונה מאוזנת.
עור מימי - נמצא בדרך כלל אצל אנשים כבדי משקל. עור מימי קשור לתפקודי טחול ומערכת הלימפה, ומבחינה רגשית לחמלה. אנשים אלה בדרך כלל איטיים, אדישים, ניתן להשפיע עליהם בקלות, הם רכי לב ותמיד יהיו מוכנים לעזור.
לצמחי המרפא ולשמנים הצמחיים של א''י יש מסורת ארוכה בטיפוח העור, עוד מימי קליאופטרה במצריים העתיקה. שם השתמשו בצמחים ובשמנים ריחניים בעיקר לטיפוח העור ולחניטת מומיות.
אפילו השיחות שניהל משה עםבורא עולם מתועדות ומתובלות בהוראות הרוקחות הארץ ישראלית הרפואית וכמובן הטבעית אך בשילוב האל כימיה: בספר שמות פרק ל' כתוב: " וידבר ה' אל משה לאמור: ואתה קח לך בשמים, ראש, מור, דרור חמש מאות וקינמון בושם מחציתו חמישים ומאתיים. וקנה בושם חמישים ומאתיים. וקידה חמש מאות בשקל הקודש, ושמן זית, הין. ועשית אותו שמן משחת קודש, רוקח מרקחת מעשה רוקח, שמן משחת קודש יהיה".
עם חלוף השנים, הרפואה השמרנית פנתה לפיתוח תרופות במעבדה, והקוסמטיקה המודרנית הפכה למלאכותית וסינתטית.
קוסמטיקה מודרנית - זהירות בשימוש
כל שיטות הרפואה מכירות בכושר הספיגה של העור. לכן, מוצרים שמשתמשים בהם לטיפוח העור נספגים בגוף ברוב המקרים ומשפיעים על הגוף באופן פעיל לא פחות מאשר מזון הנקלט דרך הפה.
תחום צמחי המרפא והשמנים הצמחיים מושקע כיום במחקרים של עשרות שנים. במעבדות קוסמטיקה מועסקים אנשים שכל תפקידם הוא לחקור את סוד השפעתם של צמחי המרפא והשמנים הצמחיים. היום לא בכל שמפו וקרם גוף יש תוספת של צמחי מרפא ושמנים צמחיים אם בכלל?! על אף שכן מצויין שיש!. יחד עם כל זה חשוב לדעת! !:
בכל חברות הקוסמטיקה הכי יקרות בעולם, החומרים הפעילים הנמצאים בתכשירים הקוסמטיים הם משמנים ארומטיים ולא בצמחי מרפא ,שמנים צמחיים ואו חומרים טבעיים אחרים . על מוצרים אלו לעמוד בחיי מדף ארוכים, הם גם מכילים חומרי שימור כימיים!
סוגים שונים של כימיקלים רבים משמשים בתכשירי קוסמטיקה מסחריים וכמה מהם כמו סטרואידים, גורמים לבעיות קשות. לכן כדאי מאוד להיזהר ולהימנע משימוש במוצרים קוסמטיים המבוססים על ייצור מלאכותי, גם לטובתנו וגם לטובת בעלי חיים המתים באלפים מדי שנה במעבדות לייצור מוצרים קוסמטיים. בימינו, כשהאוקיינוסים כל כך מזוהמים וכלבי הים נמצאים בסכנת הכחדה, חשוב לדעת מה תהיה התוצאה של שימוש במוצרים כאלה על עור הפנים שלנו.
היום, הרבה חברות קוסמטיקה עושות שימוש לרעה במילה "טבעי". הן מפרסמות את מוצריהן תחת הכותרת "טבעי", כאשר בפועל המוצרים מכילים גם המון חומרים כימיים העלולים להזיק לגוף. במחקר גדול שנערך לאחרונה לחברות קוסמטיקה נמצאו חומרים מסרטנים כמו טלק, שמן מינרלי, פחם, זפת, סיבי אזבסט. מתווספים לרשימה זו גם צבעים מלאכותיים שמכילים מתכות כבדות שמסרטנות.
המדהים הוא כי החברות שנבדקו הן מהחברות המובילות בעולם בתחום הטואלטיקה והקוסמטיקה.
די מדאיג לדעת, שהמון המשתמשים במוצרים אלה- גברים, נשים, לא מעלים כלל על דעתם, שהם בעצם חושפים את גופם מדי בוקר לכימיקלים גורמי סרטן. גם אמהות לתינוקות לא מעלות על דעתן, שכאשר הן מטפלות בתינוקם במוצרים הללו הן עלולות בעצם לפגוע בו לעיתים עד סכנה של ממש.
שלא כמו מוצרים קוסמטיים המכילים כמויות גדולות של חומרים כימיים הנשארים בגוף וגורמים לאורך זמן נזק למערכות הגוף, שמנים צמחיים שאינם אתרים וצמחי מרפא בקומפלקסים מותאמים אינם נשארים במערכות הגוף! הם מופרשים מן הגוף תוך כדי הזנתו המבוקרת והמאוזנת .ההשפעה של אלמנטים טבעיים אלה היא קוסמטית והם מחדשים את הנעורים של העור.
עור שטופל בשמנים צמחיים וצמחי מרפא נעשה דינמי וחזק יותר באופן מדורג ורצוי לציין שע''י מינון נכון וכמויות קטנות.
השמנים הצמחיים מהם עשויים המוצרים משפרים גם את תפקוד בלוטת הלימפה ואת הזרימה הלימפטית, ובכך מסייעים בסילוק רעלים מהעור.
שמנים צמחיים מצמחי מרפא משמשים לטיפולי מונע ופועלים כנוגדי דלקות בכך שהם מרגיעים עור רגיש ופגוע. הם גם מאזנים את מערכת החיסון ומשפיעים על קצות העצבים ובגלל זה משחררים מתח ולחץ שהם גורמים עיקריים להזדקנות העור.

מוצרי טיפוח :קרם רימונים,סירום רימונים,סבון /שמפו רימונים

A pure skin for a green planet...

צמחי מרפא הסוד והבסיס לקוסמטיקה טבעית וירוקה

איך מגיעים אלינו?

מזרחית לנהרייה , נסיעה בכביש נהרייה מעלות עד צומת כברי , נכנסים לקיבוץ כברי ובנסיעה לאורך גדר המערכת עד שמגיעים לכיכר הראשונה מרפא הבושם.
כמובן שאם מגיעים ברכבת ישראל עדיף.
לידעתכם !לקוחות יקרים .את כל מוצרינו ניתן להזמין דרך הטלפון דרך אתר זה,תודה

Citrus medica-שאל על מוצרי האתרוג

קוסמטיקה נטורולוגית medicinal plants .natural cosmetics

קוסמטיקה נטורולוגית  medicinal plants  .natural cosmetics קוסמטיקה נטורולוגית
קוסמטיקה נטורולוגית (טבעית)


המילה קוסמטיקה שאובה מהמילה היוונית קוסמוס שפירושה כלליות מאורגנת כהלכה.
הקוסמטיקה הנטורולוגית מתייחסת לכך והדגש הוא על הגוף כמכלול.

הקוסמטיקה הנטורולוגית נותנת בידי הקוסמטיקאית את כל הכלים כדי להתמודד עם כל בעיות העור השונות.
אם היום הקוסמטיקאית די מוגבלת בטיפול ותלויה בדרמטולוגים (רופאי העור) ובחברות הקוסמטיקה השונות,

לקוסמטיקאית הנטורולוגית יש את כל הכלים להתמודד, אם זה בהכנת התכשירים הקוסמטיים, פילינגים , מסכות, מי פנים, סוגי סרום לטיפול בבעיות עור, משחות נגד פטריות ומשחות לבעיות שיער ונשירת שיער ועוד.
הקוסמטיקאית הנטורולוגית גם לומדת תזונת העור ושיטות אבחון לראיית חסרים תזונתיים דרך הלשון, הציפורניים והעור וע"י כך יכולה להבין מהם הגורמים לבעיות השונות ומהם הדרכים לטיפול ולפיתרון.
בידי הקוסמטיקאית הנטורולוגית גם ידע נרחב בצמחי מרפא, שיטות עיסוי שונות לגוף (עיסוי שבדי ורפלקסולוגית העור)
ושיטות עיסוי פנים ( ארומטי, אדרנאג', שבדי).

היום כשקוסמטיקאיות רבות פונות לסדנאות שונות להשלמת ידע בידי הקוסמטיקאית הנטורולוגית יש את כל הידע וכל הדרכים לטיפול בבעיות העור השונות ובשיער כמו: אקנה, סבוריאה, עור יבש, עור שמן, פיטריות עור וצפרניים, נשירת שיער, שיער מפוצל, כתמי עור ועוד...

סדנא לקוסמטיקאיות-חדש!

סדנא לקוסמטיקאיות-חדש! חדש!! סדנא לקוסמטיקאיות להתמחות בשיטות קוסמטיקה טבעית
סדנא המיועדת לקוסמטיקאיות המעוניינות להרחיב את הידע ולקבל כלים חדשים לטיפול בבעיות השונות.


הנושאים הנלמדים:

הכנת תכשירים קוסמטיים:
פילינג לסוגי עור שונים
מי פנים
סרומים לבעיות עור שונות -שמני פורמולה
שמני הזנה לגוף

ארומתרפיה
פיטותרפיה- צמחי מרפא
רפלקסולוגיה לטיפול בבעיות עור
שיטות אבחון
תזונת העור

כל הנושאים הנלמדים בסדנא נלמדים בהבט ובהתייחסות לעור הפנים והגוף

משך הסדנא 10 מפגשים בני 4 שעות לימוד

לפרטים מרפא הבושם -0505211607

הכינו גופכם לחורף- טיפים לחורף.

הכינו גופכם לחורף- טיפים לחורף
החורף בפתח ואתו הגשם והקור. בתקופה זו, בה אנשים רבים סובלים מקור ומעור יבש, הטיפול בעור הפנים והגוף צריך לקבל דגש מיוחד : מרפא הבושם המתמחה במוצרי טיפוח וטיפול לגוף למוצרי פינוק וטיפוח טבעיים ממליצה על מספר טיפים לשמירה על עור נקי ולא יבש בחורף הקר .

עונת הסתיו היא זמן לתקן את נזקי הקיץ מעור הפנים והגוף בעזרת מוצרים טבעיים הנמצאים בכל בית:

מסכה זרעי ענבים לשחרור עור הפנים והגוף – להשהות מס' דקות ולאחר מכן מסירים במים פושרים.

וורדים - מסכת וורדים בעלי תכונה לריכוך ולחות מוגבר ולכן משתמשים בהם במצב של יובש. השימוש העיקרי בוורדים הוא בקוסמטיקה. המיצוי הטרי של הצמח, מבריא ומגמיש את העור.
לשטיפת פנים , לרענון העור - יש לעסות את הפנים עם המסכה ואין צורך לשטוף את הפנים.
מסכת הדס- מצוינת לכל סוגי השיער ובמיוחד לשיער יבש וחסר ברק.
להמתין 5-10 דקות ולשטוף במים פושרים.

מלח-ים
להסרת עור יבש, עסו את הגוף לאחר האמבט במעט מלחים לבנדר שלנו.
במוצרינו המיוצרים מצמחי מרפא ויטמינים שחיוניים לבריאות הגוף בכלל והעור בפרט כמו ויטמין B, ויטמין B1 (תיאמין) ויטמין B2 (ריבופלאבין), ויטמין B6 (פירודוקסין) וחומצה פולית.קרם בגודל 50 cc יספיק למספר טיפולים.

? איך יודעים מה באמת טבעי

איך יודעים מה באמת טבעי
מאת ניבה שקד, ביולוגית
www.shaked-natural.com
בשנים האחרונות יש פריחה של מותגי קוסמטיקה "טבעיים" למיניהם. רוב החברות אשר תפסו טרמפ על הגל הטבעי, אפילו לא טורחות להסוות את חוסר הטבעיות שלהן. ברשימות התכולה שלהן ניתן למצוא רכיבים כמו petrolatum* או methyl paraben* שהם לא בדיוק הדבר הכי ידידותי למשתמש. לעומתן, חברות אחרות לא רושמות את כל הרכיבים ברשימת התכולה ופה כבר צריך להפעיל "תכנת אימות נתונים" מסובכת יותר.

לנוחותכם, אנו מגישים לכם את שלבי המחקר שצריך לבצע, כדי לדעת מה באמת טבעי:

א. האם יש ברשימת התכולה של הקרם מים, ג'ל (אלוורה / אצות וכו') או תמציות צמחים?

אם התשובה חיובית – חייב להיות בקרם גם חומר משמר, שלא תמיד רשום בתווית... מה לעשות, גם חיידקים ופטריות אוהבים מים. החומרים המשמרים עובדים ביעילות נגד כל סוגי התאים: גם של החיידקים, גם של הפטריות וגם שלנו...

ב. מגדילים לעשות אלו שלא מזכירים בכלל את המים שהם מוסיפים לקרם. פה צריך פשוט להרגיש: האם הקרם נספג בקלילות ובמהירות כמו קרם לחות? או שהוא נותן תחושה של קרם עשיר העשוי מ- 100% שמנים? (הרבה פעמים, גם מה שמוגדר כ"קרם הזנה עשיר" מכיל מים. אל תתייחסו להגדרות, אלא לתחושה בלבד). אם התחושה היא כמו של קרם לחות קליל – סימן שהקרם מכיל מים. (זוכרים את המשוואה? מים = חומר משמר).

ג. איך הריח? מזכיר ריח של פרחים או של בושם סינטטי? האם יש ריח לוואי שמזכיר מעבדת כימייה? ריחות יכולים להטעות, אבל רוב האנשים יכולים להבדיל אינטואיטיבית בין ריח טבעי לסינטטי. כל מה שצריך, זה רק להאמין לאינטואיציות.

ד. מה עם הצבע? אם מכרו לכם ג'ל אלוורה ירוק או קרם לבנדר סגול – אתם יכולים להיות בטוחים שזה לא טבעי.

ה. האם הקרם שלכם מכיל חומרים עם מקדמי הגנה מהשמש? חשוב שתדעו שמקדמי ההגנה הם חומרים כימיים, המכילים בנזופנון, שמגביר את הרס הקולגן של העור ומצמצם באופן דרמטי את ייצור ויטמין D החיוני לעור.

מצד שני – לא כל מה שטבעי, בהכרח בריא. לדוגמא:

התחליף הטבעי להגנה מהשמש - טיטיניום דיאוקסיד - חשוד כמסרטן, לפי ארגון הבריאות העולמי (IRAC ).

גם הלנולין הטבעי, הוא לא ממש ידידותי: לנולין הוא שומן בעלי חיים, שמופק בעיקר מכבשים. מעבר למחשבה הלא נעימה שאנחנו מורחים כבשה על הפנים, יש גם בעיה נוספת: בעלי החיים ש"תרמו" את גופם לתעשיית הקוסמטיקה הם אלה שלא נועדו למאכל, בשל מחלה או מום כלשהו, ולכן קיימת סכנה כי השומנים שלהם עלולים להיות נגועים בנגיף כלשהו (למשל מחלת הפרה המשוגעת...). בנוסף, הוא גורם להופעת פצעונים ולאלרגיות. ולקינוח - מכיוון שלא פעם הכבשים אוכלות מזון שרוסס ב- DDT, שנוטה להצטבר ברקמות השומן, בהרבה מוצרים שמכילים לנולין יש שאריות DDT, שהוא חומר מסרטן ונספג בקלות דרך העור.

לסיכום: אל תתייחסו לכותרות, אלא רק לרשימת התכולה, לריח, למרקם ולצבע.
הינה רצפט-מרשם מנצח:
מרפא הבושם -קוסמטיקה טבעית הכוללת מוצרים הישר מה"טבע":
1.קרמים/ סירומים ע''ב דונג דבורים/שמנים צמחיים בלבד!ושמנים מוצקים.
2.בשמים טבעיים ללא אלכוהול.
3.שמנים צמחייים ללא שמנים אתריים או ניחוחות סנטטים.המיועדים לשימוש פנימי וחיצוני.
4.סבון /פילניג צמחי ע''ב הצמח ממש.על כל חלקיו.
5.מי פנים ע''ב מי נחלים/ גשם והצמח ממש.
ועוד...
אתם מוזמנים ליום התנסות על כל מגוון מוצרינו הניפלאים .
בתיאום מראש!
04-9952122





* petrolatum – תוצר נפט, הידוע גם כשמן מינראלי, וזלין נוזלי או פרפין נוזלי. זהו המרכיב העיקרי בשמני תינוקות, קרמים ושפתונים סינטטיים. הוא מסרטן (!) ובנוסף גם אוטם את העור ומונע אובדן לחות דרכו, מה שיוצר בהתחלה אשליה של תוספת לחות, אך למעשה, כולא רעלים בתוך הגוף ולכן עלול לגרום לאקנה והפרעות עור נוספות. בנוסף, הוא מונע מן העור את השמנים הטבעיים שלו ועל כן גורם להופעת בקיעים, יובש והזדקנות בטרם עת (מה שגורם גם להתמכרות מוגזמת לקרמים). עלול לגרום לעיתים לתגובות אלרגיות חמורות.

אין ספק שיותר זול להפיק חומרי גלם מנפט, מאשר לקום מוקדם בבוקר ולקטוף אלפי אגוזים, כדי להפיק מהם כמה קילוגרמים של חמאת שיאה...

** methyl paraben - כל החומרים המשמרים מקבוצת הפרבנים מפריעים לפעולת המיטוכונדריה (האחראית ליצירת האנרגיה של התא) ולכן תאי החיידקים שנותרו חסרי אנרגיה, פשוט מתים. בניגוד לחיידקים החד-תאיים, לנו יש הרבה תאים, שלא כולם באים במגע עם החומר המשמר. לכן - אנו לא מתים, אבל חילוף החומרים בעור משתבש, מה שגורם לו לאבד מגמישותו וחיותו ולעיתים אף לפתח תסמיני דרמטיטיס, פריחות ואלרגיות. במקביל, זה גורם לנו לפתח התמכרות מוגזמת לקרמים. (מכירים את הצורך הדחוף למרוח קרם כמה פעמים ביום או שהחיוך נסדק? ברגע שעוברים לקוסמטיקה טבעית אמיתית, פרקי הזמן שעוברים, עד ששוב מרגישים צורך למרוח קרם, הולכים ומתארכים – בהתאמה למזג האויר, התזונה ושעות השינה).

קוסמטיקה טבעית-צמחי מרפא-

קוסמטיקה טבעית-צמחי מרפא-קוסמטיקה ירוקה
החומרים הפעילים במוצרים לטיפוח העור
מתוך המדריך לקוסמטיקאית: התחדשות עור הפנים
מאת: רונית שגב, Bsc., MA
בתחום הזה שורר אי-סדר רב. מתוך עשרות חומרים, שצצים חדשות לבקרים, ניתן לומר על מעטים בלבד שפעילותם הוכחה במחקרים על בני אדם או בעלי חיים. קיימת "הילה" סביב החומרים הטבעיים, וכל מה שמוגדר כ"טבעי" נתפס בטעות כבעל פוטנציאל אלרגני נמוך (בדיוק ההיפך!) וכבעל אפקט פעיל יותר (מדוע, בעצם?) מחומרים שסונתזו במעבדה. על כך נרחיב בפרק הבא.
נפתח בחומרים המוכרים לנו וידועים כבעלי פעילות ברוכה על העור.





החומרים המנצחים



החומצה הרטינואית
חומר זה כבר איננו "טעון-הוכחה", ופעילותו הברוכה מנוצלת ע"י רופאי עור ויצרני קוסמטיקה לשיפור ושיקום העור הבוגר.
המדובר בנגזרת של ויטמין A, שהצורות שלה בשימוש הקוסמטי הן: רטיניל פלמיטאט, רטינול. החומצה הרטינואית גורמת לשינויים במס` מרכיבים של העור: היא מעודדת ומווסתת חלוקת תאים באפידרמיס ובדרמיס, מביאה לסדירות במבנה השכבתי של האפידרמיס, לרבות התאים שנפגעו מקרינת השמש. היא מעודדת יצירת קולגן חדש ועוצרת פירוק סיבים קיימים. כן פועלת החומצה לפיזור אחיד יותר של הפיגמנט בעור, ובכך מסייעת במלחמה בפיגמנטציה בעור. חיצונית, נראה העור המטופל חלק יותר, ובעל גוון אחיד, ישנו שיפור חלקי בקמטים העדינים והיעלמות של חלק מכתמי השמש.
החסרון המרכזי בשימוש בחמרים אלה הינו היותם מגרים ביותר, ובעלי השפעה על ייבוש הריריות בעור. לכן ישנה חשיבות רבה להתייעצות עם גורם מוסמך באשר להתחלת ואופן השימוש בתכשיר.
יש לציין שהחומצה הרטינואית הנה תרופה, ומחייבת מירשם רפואי. היא ניתנת כתרופה לטיפול באקנה בשם Retavit, וקיימת בתכשירים רפואיים נוספים. אולם כאמור, הנגזרות בהן משתמשים יצרני הקוסמטיקה (retinol, retinyl palmytate) אינן מוגדרות כתרופה, הן מגרות פחות ועם פחות תופעות לוואי.

למידע נוסף על רטינול

החומצות ההידרוקסיות
זוהי קבוצה של חומצות חלשות, ששמן מעיד על כך שהן נושאות קבוצת הידרוקסיל (OH ) באטום אלפא שלהן (אלפא הידרוקסיות) או באטום ביתא שלהן (ביתא הידרוקסיות).
חומצות אופייניות הן: חומצה גליקולית, חומצה לקטית (בחלב חמוץ), חומצה ציטרית, חומצה מאלית ועוד. הנפוצה ביותר בשימוש היא החומצה הגליקולית, המצויה בטבע בקנה סוכר, והמופקת באופן סינתטי בתכשירים הקוסמטיים.
כיצד פועלות החומצות?
החומצות ההידרוקסיות גורמות לקילוף עדין ול"שיוף" של השכבה הקרנית המעובה, להתחדשות האפידרמיס ותוספת לחות לעור. ישנה מחלוקת באשר להשפעת החומצות הללו על הדרמיס, ואין הוכחה חד משמעית לכך.
חיצונית - העור המטופל נראה חלק ואחיד יותר, ישנו שיפור בכתמים – הבהרה והיעלמות של חלקם, וקמטים דקיקים עשויים להתעדן.
החומצות ההידרוקסיות משפיעות באופן פחות רדיקלי מהחומצה הרטינואית, אולם הן פחות מגרות ובעלות פחות תופעות לוואי.
השפעתן שונה מתכשיר לתכשיר – בהתאם לחומצה הספציפית, לריכוזה, ל-PH ועוד. הכנת תכשיר יעיל איננה פשוטה כלל ועיקר, והידע הרב והניסיון המושקע בתכשיר טוב – משליכים באופן חד משמעי על תוצאותיו!
מכאן, שלמרות העלות הזולה של חומרי הגלם, לא כדאי להתפשר ולהסתפק בתכשירים ביתיים או כאלה שהוכנו ע"י גורמים שאינם מנוסים ובעלי הידע המתאים.

למידע נוסף על החומצות ההידרוקסיות

ויטמין C
ויטמין C משמש כזרז בתהליך יצירת הקולגן, אולם לא רק זאת: מסתבר, כי בתהליך יצירת הקולגן נהרסת מולקולה אחת של ויטמין C כנגד אטום מימן (H+) אחד, כלומר: ויטמין C גם נצרך בתהליך. לכן, הוספתו לעור חיונית לתהליך יצור הקולגן. עובדה זאת הודגמה גם במחקרים בתרביות תאים. בנוסף, ויטמין C הנו נוגד-חמצון, ומכאן שהוא מסייע להפחתת נזקים הנגרמים מרדיקלים חופשיים. ויטמין C עוזר, בנוסף, להחלמה מדלקות בכך שהוא חוסם את ייצורם של כמה מהגורמים הדלקתיים. דלקת הנה גורם נוסף התורם להזדקנות העור.
הבעיה בשימוש בויטמין C הטבעי, למריחה על העור, היא העובדה שהוא מסיס-מים, ומאד חומצי – מה שגורם לגירוי העור. הוא אף נהרס בקלות ומאבד מיעילותו בתוך 24 שעות. מסיבה זאת, רוב המוצרים המכילים ויטמין C רגיל אינם אפקטיביים. כאשר ויטמין C עובר ריאקציה עם שמן דקלים ונוצר אסטר (ester) – הוא הופך מסיס בשמן ומאבד מחומציותו. פעולה זאת איננה פוגמת ביכולתו לעודד את יצור הקולגן וביעילותו כאנטי אוקסידנט. מכיוון ש"אסטר-C" יכול לחדור את הממברנה השומנית העוטפת את התא, הוא מספק בצורתו זאת את מכסימום ההגנה נגד רדיקלים חופשיים – באותו מקום בו הם גורמים את מירב הנזק – בממברנות החיצוניות של התאים! מחקרים הראו שויטמין C-אסטר (הידוע גם כאסקורביל-פלמיטאט) נספג מהר יותר, ומשיג השפעה ברמות של פי-10 בעור מאשר ויטמין C ה"טבעי" (L-Ascorbic Acid). ויטמין C-אסטר הוא גם יציב, וניתן להוסיפו לקרמים וחתחליבים, שם הוא יכול להשאר יעיל למשך חודשים מבלי להתחמצן. מחקר אחר הראה שקרם המכיל ויטמין C-אסטר יכול לסייע בריענון העור לאחר חשיפה ממושכת לשמש. ובשל יכולתו של C-אסטר לעודד את הייצור ע"י פיברובלסטים – הוא עשוי לסייע בהפחתת קמטוטים שנגרמו מהשפעת קרני UV ולתרום למלחמה באבדן גמישות העור כתוצאה מהנזק לקולגן. הוא השפיע גם על הגירוי והדלקות שנוצרו מהחשיפה לשמש.
המגבלות והחסרונות בשימוש בויטמין C
• כפי שהוזכר, זוהי מולקולה בלתי יציבה, המתחמצנת בנוכחות אוויר או מחמצנים אחרים. ויטמין C כשהוא מחומצן, הוא לא רק בלתי-יעיל בעידוד סינתזת הקולגן, או בפעילות נגד רדיקלים חופשיים אלא למעשה מעודד את יצירתם. בכך הוא גורם נזק למולקולות חיוניות כמו חלבונים או דנ"א. בתכשיר שהוכן באופן לא נכון או אוחסן באופן לא נכון – ויטמין C עלול להיות מחומצן בזמן בו אנו מורחים אותו על העור!
• רק ריכוזים גבוהים (10% ומעלה) בתכשיר מאפשרים העברת כמות מספקת של ויטמין C לתאים. מעט תכשירים מכילים ריכוז כזה. ואלה שמכילים – הנם יקרים.
• תכשירים המכילים ויטמין C יציב – יכולים להתחמצן עד למריחה. אינדיקטור טוב למצבו של הויטמין הוא הצבע שלו. צבע צהוב-חום מעיד על מצב מחומצן. צבע לבן/שקוף – מצב יציב. מעניין שכמה יצרנים מוסיפים צבע לויטמין C, כך שקשה לדעת מה טרי באמת. לכן מומלץ לקנות את הויטמין בצבעו הלבן/השקוף.
• גם בשימוש בפורמולה אופטימלית, לא כל אחד מגיב לשימוש בויטמין C ה"טבעי" (חומצה אסקורבית). אנשים שלא מגיבים לצורה הרגילה – יגיבו לנגזרות שלו, כמו – מגנזיום אסקורביל פוספאט, אסקורביל פלמיטאט ואחרים. כל האחרונים הנם יותר יציבים, פחות מגרים ומעודדים באותה מידה את יצירת הקולגן.
הידע והניסיון בהחדרת ויטמין C לעור, ובפרט לשכבות העמוקות יותר – הוא אחד הגורמים המרכזיים העושים את ההבדל בין תכשיר לתכשיר. השיקול של כל הנקודות שהוזכרו לעיל, ובחירה נכונה של תכשיר שעונה על כולן, יכול לעשות את ההבדל הגדול במראה העור המטופל בויטמין C. יש לזכור, שויטמין C הנו אחד מבין מעט חומרים שתרומתו בשיפור מראה העור ובטשטוש קמטוטים – הוכחה במחקרים. מכאן החשיבות שבבחירת התכשיר המאפשר לקבל את התוצאה המכסימלית.

למידע נוסף על ויטמין C

חומצה אלפא ליפואית (ALA)
זהו נוגד חמצון טבעי המצוי בכל התאים. כמו ויטמין C, הוא ידוע לחוקרים מזה שנים. אולם בשנים האחרונות התרבו ההוכחות להשפעתו הברוכה הן בלקיחה פומית (דרך הפה) והן במריחה טיפולית.
הנה כמה מיתרונותיה:
• היא נמסה הן במים והן בשמן, מה שהופך אותה לאנטיאוקסידנט אוניברסלי המסוגל לפעול על פני שטח התאים וכן עמוק בתוכם, בניגוד לויטמין C (הטבעי, המסיס במים) וויטמין E (המסיס בשמן). כנוגד חימצון המסיס בשתי הפאזות, הוא גם מגביר את יעילותם והשפעתם החיובית של נוגדי חמצון אחרים. נוכחותו בתא עוזרת לשמר את רמותיהם של נוגדי חמצון אחרים, מה שמעניק לעור הגנה מוגברת.
• ALA משחקת תפקיד מיוחד בשיכוך דלקת, (דלקת מגבירה את תהליכי הזדקנות העור). היא מונעת מהתא לייצר גורמי דלקת (ציטוקינים) המזיקים לתא. היא גם עושה דבר נוסף: משפעלת פקטור בתוך התא המפעיל אנזימים המעכלים קולגן פגוע – קולגן שנפגע ע"י רדיקלים חופשיים. לכן מריחה טופיקלית של ALA נותנת אפקט נראה לעין של טשטוש צלקות וקמטוטים.
• ALA עוזרת למנוע את האפקט הרעיל של עודף סוכר בתא. עודף סוכר גורם להיצמדותו לחלבונים בתא (בכל הגוף) בתהליך הנקרא גליקוזילציה. כאשר סוכר נקשר לקולגן, הוא גורם לקשרי-צילוב (cross-linking), ההופכים את העור לנוקשה וחסר גמישות. ALA עוזרת "להחזיר אחורנית" את הקישור של סוכר לקולגן ע"י כך שהיא מאפשרת מטבוליזם משופר של הסוכר בתא, ובכך – מונעת את האצת "הזדקנות" הקולגן כתוצאה מהשפעת עודף סוכר.
• ALA מסייעת בייצור המולקולה הקטנה NO (Nitric Oxide), העוזרת לשלוט על זרימת הדם לעור. (אגב, זה מה שעושה הויאגרה, המבוססת על NO; מרחיבה כלי דם...). הזרימה המשופרת של הדם מסייעת להפחית נפיחות ובצקות, ובכך מקטינה את הנפיחות האופיינית מתחת לעיניים. היא גם מעניקה לעור את הברק הבריא הנובע מסירקולציה טובה.
• ALA מסייעת במלחמה בפיגמנטציה ע"י עיכוב תהליך אנזימטי הקשור ליצירת כתמי העור.

ויטמין E
נוגד חימצון זה הוא הויטמין העיקרי המצוי בעור של בני אדם. רמות נמוכות שלו מקושרות עם הופעת קמטים. מחקר בחיות הראה שמריחתו על העור עשויה להפחית קמטים. מחקר בבי אדם הראה ירידה קלה בקמטים ובסימנים נוספים האופייניים לגיל.
ויטמין E נחשב כאנטי אוקסידנט מסיס-השמן העיקרי בהגנת העור מרדיקלים חופשיים, כולל נזקי שמש. מחקרים רבים מסכמים כי לויטמין E תפקיד מרכזי כאנטי אוקסידנט יעיל ביותר, המאפשר להפחית את התדירות ואת החומרה של נזקים לעור. חוקרים משערים, כי ויטמין E יכול לסייע בהאטת תהליך הזדקנות העור.
כמו לגבי אנטי אוקסידנטים נוספים, מחקרים רבים נערכו לצורך הערכה של הכמות האפקטיבית הנדרשת כדי להשפיע על מצב העור. לא נראה לי כי ישנה הסכמה לגבי השאלה הזאת.
תופעות לוואי בשימוש בויטמין: עור נפוח, אדום ומעקצץ (קונטקט דרמטיטיס). בקוסמטיקה משתמשים בעיקר בטוקופרול וטוקופרול-אצטט, אך ייתכן וחדירותם לעור היא נמוכה.

אסטרוגנים
הזדקנות העור לאחר הפסקת הווסת נובעת, בחלקה, מהירידה ברמות האסטרוגן. מבין ההורמונים שכמותם יורדת במנופאוזה, לאסטרוגן ההשפעות הדרמטיות ביותר על העור. אסטרוגנים מגנים על נשים מפני מחלות לב, ונראה כי הם גם מאטים את הזדקנות העור. מס` מחקרים מראים כי נשים במנופאוזה, המטופלות בתוספים אסטרוגניים, מפתחות פחות קמטים ויש להן עור טוב יותר מבחינת גמישות וטקסטורה מאשר כאלה שאינן לוקחות אסטרוגנים.
ההחלטה ליטול תוספים לאחר תום הווסת הנה מורכבת ותלויה בהיסטוריה הרפואית של האישה, אולם את התועלת שבאסטרוגן ניתן להפיק מתכשירים למריחה. ד"ר שמידט ושותפיו למחקר מביה"ס לרפואה של וינה, חקרו את ההשפעה של משחה המכילה 0.01% אסטרדיול או 0.3% אסטריול על 59 נשים לאחר מנופאוזה. לאחר 6 חודשי טיפול, נראה שינוי בגמישות העור וחלקותו. עומק הקמטים והנקבוביות ירד אצל מעל 60% בשתי הקבוצות – של אסטרדיול ושל אסטריול. לחות העור ויצירת הקולגן עלו בצורה משמעותית. מומחים רבים מאמינים שמשחות אסטרוגן יכולות גם לשפר את סימני הגיל בנשים לפני הפסקת הווסת, וכן בגברים, אם כי נדרשים מחקרים כדי לאשר זאת.


קואנזים Q10
קואנזים הוא גורם המסייע לאנזים לבצע את תפקידו. שני מחקרים שנערכו על בנ"א הראו ירידה בקמטוטים מסביב לעיניים, ללא תופעות לוואי. מחקרים אחרים הראו שמריחה לפני חשיפה לשמש מגנה מקרני UV. זהו נוגד חמצון חזק.
קינטין (פורפוריל-אדנין Furforyladenine)
קינטין הוא גורם-גדילה ממקור צמחי, שעושה "אנטי אייג`ינג" מתמשך לעלים הירוקים והרעננים של צמחים. הוא האחראי לכך שצמח, גם אם לא הושקה תקופה ארוכה, יוכל להתאושש עם ההשקייה הבאה, ועליו הקמלים יהפכו רעננים בשנית (הלוואי עלינו...). טוענים כי הוא יכול להפחית את סימני הגיל – קמטים, כתמים ועוד, מבלי לגרות את העור. רק מעט מחקרים נעשו על החומר הזה. הם מעלים, כי מריחת תכשיר בריכוז 0.01% - שווה או עולה על היעילות של מריחת רטין A, מבלי לגרום תופעות לוואי אצל רוב האנשים. נשמע מבטיח, אולם דרושים עוד מחקרים להוכחת יעילותו – ובפרט מחקרים שאינם ממומנים ע"י היצרניות של החומר. אם הוא יוכח כיעיל, הוא יכול להיות תחליף טוב לרטין A, בפרט באזורים עדינים כמו זה שמתחת לעיניים.


DMAE) DimetylAminoEthanol)
זהו אנטי אוקסידנט המצוי בשפע בדגים. הטענה היא, שבשילוב עם אנטי אוקסידנטים וחמרי הזנה אחרים הוא עשוי לשפר את הופעתו של עור נפול שנגרמה לא רק מנזקי רדיקלים חופשיים לקולגו, אלא גם לעצבים ולשרירים שמתחת לעור. מתח השרירים והכיווץ שלהם נגרמים ע"י שיחרור של נוירוכימיקלים, בפרט אצטיל-כולין, ל"צומת" שבין העצב לשריר. עם התקדמות הגיל, כמות האצטיל כולין המיוצר בגוף, והשפעתו על השריר – מופחתים. הדרך להשיג שריר "חלק" יותר וחזק יותר מתחת לעור היא להגביר את רמות האצטיל-כולין בגוף. ניתן לעשות זאת ע"י שינוי בהרגלי התזונה ושימוש ב-DMAE הן כתוסף מזון והן כמריחה על העור. סלומון הוא מקור טוב ל-DMAE. על פי מס` עדויות, מריחה חיצונית של DMAE עובדת בתוך זמן קצר, והאפקט ה"מחליק" שלה מחזיק כמעט 24 שעות. שימוש ממושך, על פי מספר "מביני דבר", מביא לעור חלק יותר במשך תקופת השימוש בו. הסברה היא, כי DMAE גם מגביר את האפקט של אנטי אוקסידנטים אחרים ומביא לחלקות ולהחפחתה בקמטוטים. הוא פועל, בחלקו, ע"י כך שהוא מתפזר ו"משתבץ" והופך חלק מממברנת התא, היכן שיכולותיו האנטי חימצוניות מאפשרות לממברנה לשרוד מצבי מתח ועקה ביתר יעילות, מגן עליה מפני נזקי רדיקלים חופשיים הגורמים לשבירת ממברנות וליצירת גורמי דלקת. אנשים שניסו DMAE במריחה חיצונית דיווחו על מראה מוצק יותר של הפנים בשל שיפור במצב שרירי הפנים. באחד המחקרים על DMAE כל משתתפי המחקר דיווחו על מראה "מהודק" יותר, ומכווץ של העור מסביב לעיניים לאחר מס` ימי שימוש. קומפלקס של DMAE שנמרח באזור השפתיים נמצא כעוזר בקמטים דקים באזור זה. כל המידע הנ"ל לוקט ממקורות שלא ניתן להוכיח את אמינותם המוחלטת. חיפוש בכתבי עת מדעיים העלה רק 2 מחקרים שפורסמו אודות השפעת DMAE שנמרח על העור. אחד מהם – מומן ע"י ג`ונסון אנד ג`ונסון... בכל מקרה, שניהם העלו כי מריחת DMAE עזרה לשפר את מוצקות וחלקות העור, אולם התכשיר שנוסה הכיל גורמים נוספים ולא רק DMAE, ולכן הממצאים סוכמו ע"י החוקרים כטובים, אם כי לא ברור מה השפעתו הבודדת, אם בכלל, של DMAE לבדו. ייתכן ומדובר בסינרגיה (הדדיות) בינו לבין חומרים אחרים בתכשיר.
האם זה משכנע? שני מחקרים הם מעט מאד. מצד שני, החומר מצוי בעשרות תכשירים הנמכרים (בעיקר) בחו"ל, ואולי יש לזה סיבה... במקרה זה כדאי לנסות דוגמית ולבחון את התכשיר לגופו.

למידע על חומרים נוספים- קראי ב"לומדים על העור"


חומרים שיעילותם לא הוכחה
כפי ששמת לב, יצרני קוסמטיקה מגלים מדי חודש תגליות חדשות בתחום המדע...
מתוך שפע ה"חומרים הפעילים" החדשים שמציעים לך מדי חודש, אפשר לומר על מעטים שהם הוכחו מדעית כמחוללים שינוי בעור באמצעות מריחתם עליו. חשוב לי להדגיש: חלק מן החומרים נמצאו כמשפרים את מירקם העור בנטילה דרך הפה. חלק מהחומרים נמצאו כמשפרים ריפוי פציעות, ומשום מה יצרני קוסמטיקה החליטו שזה הופך אותם לסוכני "אנטי-אייג`ינג". חלק נמצאו כנוגדי חימצון טובים, ושוב – היצרנים החליטו לספח אליהם תכונות נוספות שאין לכם – החלקת קמטים, הבהרת כתמים וכו`. לכן, חשוב שתבדקו – האם החומר נמצא במחקרים מדעיים, שפורסמו בספרות מדעית, כמחוללים שיפור של מירקם העור ע"י מריחתו עליו.

ובכן, בפרק הזה נתחיל ברשימה חלקית של החומרים הללו, שמעמדם כמחוללי "אנטי אייג`ינג" טרם הוכח. לא נזכיר את כולם, ואפילו לא את רובם. את הפרק הזה אני רוצה שנכתוב ביחד: את שואלת, ואנחנו עונים.
הייתי רוצה לראות את כולנו מתחילים להיות צרכנים חכמים. כאשר מקדם מכירות של מוצר חדש פונה אלייך ומציע לך את "הצעקה האחרונה" בתחום האנטי-אייג`ינג, הייתי רוצה שתשאלי:
• מה בדיוק זה עושה לעור? איך התכשיר עושה את זה?
• מהם החומרים הפעילים? איך כל אחד פועל על העור?
• מהם ריכוזי החומרים הפעילים? (לפעמים אפשר לקבל תשובות גם על זה)
• האם ישנם מחקרים מדעיים המוכיחים שהחומר הזה טוב ל...(טשטוש קמטים, כתמים וכו`)? האם המחקרים הללו נערכו על בנ"א / בעלי חיים / תרביות תאים? האם אפשר לקבל העתק ממחקרים אלה?
אם המחקרים נערכו "במעבדות החברה" (היצרנית) – אני משאירה לך ולהגיון שלך את ההתייחסות לממצאים האלה. אם המחקרים פורסמו – מן הסתם באנגלית – אני מוכנה לתרגם לך אותם לעברית כדי שנוכל כולנו להתרשם, ואולי להנות מהידע הזה במהדורה הבאה .
חשוב לי שלא תהססי לשאול "איך החומר פועל על העור?", ובשאלה הזאת אני מתכוונת ממש איך הוא פועל, ביולוגית. את אמנם אינך ביולוגית, אבל הרשי לי להבטיח לך: את יכולה להבין איך החומר פועל – בתנאי שמסבירים את זה בפשטות. ואפשר להסביר כל דבר בפשטות. לדוגמה, רטין A פועל ע"י כך שהוא נקשר לקולטן על גבי הממברנה (הקרום) של התא, וקישור זה מפעיל מס` תהליכים: חלוקה מוגברת של תאי עור, באפידרמיס ובדרמיס, ייצור מוגבר של סיבי קולגן, עיכוב האנזימים המפרקים קולגן ושיפעול האנזימים הבונים קולגן. היה מסובך להבין?
ניתן להסביר כל שרשרת פעולות ברמה הביולוגית – במס` מילים פשוטות. אל תוותרי על הסברים ואל תוותרי על ידע. אין דבר שלא ניתן להבין – יש אולי אנשים שלא יודעים (או לא רוצים ( להסביר!
הקפידי להסתכל על רשימת המרכיבים המופיעה על גבי האריזה.
אמנם השמות הללו בחלקם אינם מוכרים לך, אבל בפרק הבא תראי מהו כל מרכיב, ולמה הוא נועד. תוכלי לקבל "תמונת רנטגן" של הקרם החדשני, האקזוטי והמסתורי: האם הוא באמת מכיל "מרכיבים פעילים" (בעלי השפעה על שיקום/הצערת העור), כמה מרכיבים, אילו, האם בריכוז אפקטיבי (כן, אפשר להעריך גם את זה) והאם יש גם חומרים קומדוגניים/מגרים בתכשיר. אני חייבת לחזור ולומר, כי "רשימת המרכיבים" איננה סוף הסיפור. נדרש ידע רב בהכנת פורמולה טובה, שחודרת לעור, וממלאת אחר כל הפרמטרים של תכשיר מוצלח. אבל – באו ונבדוק, בתור התחלה, שהתכשיר שהובטח לנו מכיל "חומרים מנצחים" ושיש על מה לדבר...
אם המוצר עבר בשלום את השלב הזה – אפשר לתת צ`אנס לדוגמית שלו, ורצוי לנסות (אם המוצר מיועד לאנטי-אייג` או לפתרון בעיות) – על חצי פנים. כולנו מתפתות לנסות על כל הפנים, אולם במצב זה – לא נוכל לדעת במדוייק מה השינוי. ייתכן והשינוי נובע מגורמים אחרים, וכולכן מכירות גורמים כאלה...

כמו שאמרתי, לא ניתן כאן רשימה ארוכה של חומרים "שאינם עובדים" – את הרשימה הזאת נבנה ביחד. בכל זאת – צריך להתחיל ממשהוא... אז הנה התחלה:


1. קולגן
רובכן כבר יודעות שמריחת קולגן על העור איננה יכולה להגביר את כמות הקולגן בדרמיס (שזהו מקום-משכנו). מולקולת הקולגן היא גדולה – 15,000 עד 50,000 דלטון. לעומת זאת, השכבה הקרנית בעור מסוגלת להעביר דרכה חומרים שמשקלם עד 5,000 דלטון בלבד. בערך כמו שננסה להיכנס לחליפה של תינוק... אמנם הכנסת הקולגן לתכשירי לחות איננה "מיותרת" – הקולגן סופח-מים, והתכונה הזאת הופכת את התכשיר לנעים למגע על העור, חלק, עשיר ומוצלח כתכשיר לחות. אבל המילה קולגן מעוררת בכולנו אסוציאציות אחרות – של מיצוק, הצערת העור וכו` – ולאלה אין כל בסיס!

2. אצות
אצות הם יצורים קטנים המכילים כלורופיל, ממשפחה הכוללת מעל 20,000 זנים ידועים. חלקן משמשות בתרופות כ: אנטיביוטיקה, אנטי-קואגולנטים, נגד לחץ דם, מורידי כולסטרול, קוטלי מזיקים וכן בטיפול בגידולים. בקוסמטיקה הן משמשות כחומר מעבה, חומר קושר מים וכאנטי אוקסידנטים. מספר אצות עלולות לגרות את העור, לדוגמה – מחקר בתרביות תאים הראה שהפיטוציאנין באצה הכחולית-ירוקית נמצא כאלרגן וכגורם לדרמטיטיס (מתוך: Current Issues in Molecular Biology, ינואר 2002). צורות נוספות של אצות, כמו Irish moss ו-Carragenan מכילות חלבונים, ויטמין A, סוכר, עמילן, ויטמין B1, ברזל, נתרן, זרחן, מגנזיום, נחושת וסידן. כל אלה הם שימושיים כחומרי גלם בתכשירי טיפוח – הן כמחליבים או כנוגדי חימצון (מתוך: Journal of Agricultural Food Chemistry, פברואר 2002).
אולם – הטענה שאצות יכולות למנוע או להפחית קמטים, לשקם את העור ולחדש אותו – אינן מבוססות, ולא הוכחו עדיין במחקרים.

3. אידבנון

באחרונה התחלנו לראות פרסומים על "הצעקה האחרונה" בתחום האנטי אייג`ינג – השימוש בחומר אידבנון (idebenone). הוא אמור, על פי ההבטחות:* למחוק ולהחליק קמטים, *להבהיר את העור, * לתת לעור לחות, * להצעיר אותו, * ולהגן עליו מפגעי הסביבה.
מהו האידבנון?
אידבנון הוא אנלוג (חומר דומה במבנה שלו) של קואנזים Q10. קואנזים Q10 הוא נוגד-חימצון, בעל תפקידים חשובים בגוף, בין השאר – מסייע ליצירת האנרגיה בתא.
אידבנון מוכר לעולם הרפואה מזה שנים, מאז שנות השמונים. הוא גם נמכר כתוסף מזון בחנויות-טבע ברחבי העולם. יש לו השפעה מיטיבה על מס` מחלות עצבים, הוא משפר מצבי אלצהיימר, דמנציה, טרשת נפוצה, דפרסיה, אטאקסיה, בעיות כבד ועוד.
מה לזה ולקוסמטיקה?
אידבנון הוא חומר סינתטי שדומה ל-Q10 המצוי אצלנו באופן טבעי. אם Q10 הוא נוגד חימצון כה מוצלח, ו"יצרן אנרגיה" כה חשוב, מדוע לא להשתמש באנאלוג שלו למריחה על העור, ולהשיג את אותן תועלות? עד כאן נשמע הגיוני. אולם – האם אפשר לקשור לחומר הזה גם תכונות שלא הוכח כי יש לו – כמו החלקת קמטים, הבהרת העור, הצערתו, הענקת לחות, מיצוק...?
סקירה של הספרות המחקרית שפורסמה עד היום, לא הראתה כל מחקר המוכיח כי אידבנון שנמרח על העור סייע להחליק קמטים, למנוע אותם, לטפל בפיגמנטציה ו"להחיות" את העור. המחקר האחד שעסק בהשפעת אידבנון הנמרח על העור, הראה כי זהו נוגד חימצון חזק. זה כמובן חשוב, אולם איננו קשור להבטחות המפליגות של יצרני הקוסמטיקה. אין פלא, כי גם רופאים (שאינם קשורים עם יצרניות הקוסמטיקה...) שותפים לדעה זאת – שזהו עוד תעלול פירסומי מחוכם, ותו לא..


4. פפטידי נחושת (copper peptides)
יצרני קוסמטיקה מסוימים, המשתמשים בחומר זה, טוענים שמריחתו על העור מסייעת במיצוק העור, בהגברת יצור הקולגן והאלסטין, וכן מרכיב נוסף בעור היכול לאגור לחות (גליקוזמינוגליקנים). האם זה הוכח במחקרים שפורסמו בכתבי עת מדעיים? בחיפוש מדוקדק שערכנו, לא מצאנו מחקרים כאלה.
נחושת היא יסוד-קורט שהגוף זקוק לו כדי לספוג ולהשתמש בברזל,וכן נחושת היא מרכיב באנזים סופראוקסיד דיסמוטאז, המסייע כנוגד חמצון.
במחקרים נמצא כי בליעת כמוסות המכילות נחושת גרמה לעלייה ברמת אנזים זה. ייצור הקולגן והאלסטין קשור בחלקו בנוכחות נחושת. מחקרים הראו שנחושת נחוצה להחלמה מפציעות. אולם, החלמה מפציעות היא תהליך שמושפע מתהליכים פיזיולוגיים רבים שאינם קשורים להפחתת קמטים. עלינו לשאול את עצמנו האם מריחת פפטידי נחושת על העור מביאה לאפקט של הצערת העור ומיצוקו. וכאמור, לא נמצאו על ידינו מחקרים המראים תוצאות כאלה.
שמות מסחריים של מרכיב זה הם למשל: Copper tripeptide-1, copper gluconate.

5. תמציות צמחים
תמציות הצמחים מוסיפות ניחוח קסום ומפתה, ומוסיפות אולי למחיר, אולם.... אין כל בסיס מחקרי לכך שתמציות אלה מחליקות קמטים, מפחיתות כתמום וכו`. למעשה, עולם הצמחים הוא רחב וכולל אלפי צמחים, כך שאנו נזהרים מלעשות הכללות גורפות. אולם, צמחי המרפא למיניהם לא נחקרו מספיק כדי לבסס את מעמדם כמו שבוסס מעמד החומצות ההידרוקסיות, הרטין A, וחומרים נוספים שהוזכרו לעיל. בכל מקום בו מתעורר ספק, כפי שאמרנו – בקשו העתק מהמחקר (אם יש כזה) המוכיח קשר בין תמצית הצמח לבין הצערת העור. יש לציין כי תמציות הצמחים הן פוטנציאל לא-רע לגרימת אלרגיה... ובפרט במטופלות שעוברות פילינג ועורן רגיש יותר. ככלל, מומלץ לבחור בתכשירים ללא-ריח.

6. ארגירלין

ארגירלין הוא מה שכולנו מכירות כ"תחליף הבוטוקס", רק שהארגירלין נמצא בקרמים למריחה על העור, בעוד הבוטוקס הוא חומר המוזרק לתוך קמט. הבוטוקס, כידוע, "משתק" את הקשר בין העצב לשריר. מקורו ברעלן בוטוליניום טוקסין. בשל היכולת שלו לדכא את הקשר הזה בין עצב לשריר, הוא טוב בהרפיית קמטי הבעה. משתמשים בו בפרט בחלק העליון של הפנים.
ארגירלין הוא השם המסחרי של החומר הכימי Acetyl Hexapeptide-3. זהו הקסה -פפטיד (שרשרת של 6 חומצות אמינו) המחוברת לחומצה אצטית. הטענה היא שהוא עובד ע"י דיכוי של השחרור הטבעי של נוירוטרנסמיטורים. נוירוטרנסמיטורים הם שליחים עצביים המהווים את התקשורת בין עצב לעצב. השרירים בגופנו קשורים לעצבים ומופעלים על ידיהם. החומר ארגירלין, על פי הטענה, מדכא את שחרור הכימיקלים האלה, והתוצאה היא הרפיית הקשר עצב-שריר, בדיוק כמו שעושה הבוטוקס. במלים אחרות: הורדת ה"מתח" הטבעי הנוצר כתוצאה מהחזקת שרירי הפנים במצב "מתוח" יחסית והפחתת התנועתיות של שרירי הפנים.
האם פעילות החומר הזה הוכחה במחקרים?
ובכן, ישנו רק מאמר אחד (מדעי, להבדיל מכתבות שפורסמו ע"י יצרנים) בנושא. הוא פורסם ב-Journal of Cosmetic Dermatology ושם נבדק ריכוז של 10%. נמצא שהופחת עומקם של קמטים בכ-30% לאחר 30 ימי מריחה. זהו מחקר יחיד, ולכן לא מהווה בסיס ידע שניתן להסתמך עליו. כמו כן לא נבדקו מעולם תופעות הלוואי של שימוש ארוך טווח.
בעייה נוספת עם החומר הזה (בהנחה שהוא נמצא בתכשירים בריכוז גבוה מספיק) היא צורת השימוש בו - כתכשיר למריחה על כל העור.
הבוטוקס כשהוא מוזרק - הוא מוזרק למקום ספציפי, ומרפה קמט ספציפי שמפריע לנו. בעוד שהמשחה (בהנחה שהיא "עובדת") - נמרחת על כל הפנים, ובאופן תיאורטי, עלולה להרפות גם קשרי עצב-שריר שאיננו רוצים להרפות! למעשה, אם המשחה אכן עובדת, היא עלולה לגרום לצניחה של העור!... השרירים שמתחת לעור מופעלים כאמור ע"י עצבים, ומוחזקים על ידיהם.זה מה שנותן את המראה ה"מורם" לפנים, והמתח עצב-שריר הוא חיובי ורצוי, למעט באזור קמטי ההבעה. אם נרפה את הקשר הזה, שנותן מראה מתוח (חיובי עבורנו) - נגרום למראה נפול של הפנים - בדיוק ההיפך ממה שרצינו!
אגב, תופעת לוואי זאת לא נבדקה במחקר הבודד שהזכרתי לעיל . נבדק בו רק עומק הקמטים ולא הופעה של נפילה כללית במראה העור.

בסיכום, בוטוקס הוא חומר שמועיל כשהוא מוזרק במדוייק, מקומית, לקמט הרצוי. לא נמצאה הוכחה שהחומר ארגירלין הוא יעיל, או בטוח לשימוש.
למעשה, משחת ארגירלין עלולה לעשות ההיפך ממה שעושה החומר DMAE לעור, חומר המיועד לטיפול בעור נפול...

7. חומצה היילורונית

כולנו מכירות את החומר הזה כחומר-מילוי המוזרק לקמטים. כחומר מילוי יש לו אכן יתרונות, זהו חומר טבעי ומוכר לגוף שלנו, שלמעשה מהווה חלק מהחומר הבין-תאי בעור אצל כולנו. עם השנים כמותו פוחתת. החומצה ההיילורונית היא מולקולה ענקית, השייכת לקבוצת המוקו-פולי-סכרידים. היא יכולה לאגור לחות עד פי מאות ממשקלה, ולכן יש לה תפקיד חשוב בשמירת לחות העור ומוצקותו. יש לה תפקידים נוספים בגוף, אליהם לא ניכנס במסגרת זאת. הוספת החומצה ההיילורונית לקרמי לחות היא חשובה, בשל תכונתה כחומר לחות טוב. אולם, האסוציאציות שהיא מעוררת (ושהיצרנים משתדלים לעורר בנו..) הן שונות לפעמים: אנו מבלבלים את ההשפעה שלה במריחה כקרם, עם ההשפעה שלה כשהיא מוזרקת לעור. חומצה היילורונית בקרם איננה יכולה לחדור מבעד לעור. זאת מולקולה גדולה מדי. גם אם "שוברים" אותה לפיסות קטנות... כל תפקידה בקרם הוא סיוע לעור לשמור על הלחות שלו - תפקיד חשוב לכל הדעות, אם כי תפקיד שאיננו קשור לטיפול בקמטים, בהצערת העור וכיוצ"ב דימויים מתחום האנטי-אייג`ינג.

כיצד להשתמש במוצרים קוסמטיים טבעיים

הוראות כלליות לטיפול בעור באמצעות מוצרי קוסמטיקה מרפא הבושם

הוראות לקיחת שמנים – סוג השמן ניתן בהתאם לסוג ו/או בעיית העור. מכל השמנים מטפטפים 3 טיפות מתחת ללשון לפני ארוחה. רצוי לדחות שתיה או אכילה במספר דקות מנטילת השמן. במקרה ונוטלים מספר שמנים – יש להמתין דקות אחדות בין שמן לשמן. ממרב השמנים נוטלים רק פעם אחת ביום למעט בהתאם להוראות מפורשות. רצוי לסגור את הבקבוקים בפקק הרגיל ואת הטפטפת להניח בכוס לאחר כל שימוש. אין לשטוף את הטפטפת במים.

סבון/שמפו טיפולי - סוג הסבון/שמפו ניתן בהתאם לסוג ו/או בעיית העור. להרטיב את הפנים ו/או האזור המטופל במים, לקחת ביד מעט סבון ולסבן את האזור – לשטוף היטב עם מים ולנגב במגבת נקיה. רצוי לבצע את הפעולה בוקר וערב. ניתן כמובן לבצע את פעולה זו גם בעזרת ספוגית – הוראות בהמשך.

קרם פנים - סוג הקרם ניתן בהתאם לסוג ו/או בעיית העור. על פנים נקיות (ו/או על האזור המטופל) (לאחר שימוש בסבון) למרוח מריחה דקה מהקרם ברוב המקרים רצוי להישתמש בוקר וערב (רצוי שמריחת הקרם בשעות הערב לא תהיה בסמיכות לשינה, שתספיק להיספג בפנים ולא בכרית).

סרום - סוג הסרום ניתן בהתאם לסוג ו/או בעיית העור. יש למרוח מהסרום המתאים כמות קטנה מעל הקרם בערב.

פילינג – סוג הפילינג ניתן בהתאם לסוג ו/או בעיית העור. לשימוש פעם בשבוע . על פנים נקיות ורטובות (ו/או האזור המטופל)– לקחת מעט מחומר הפילינג, רצוי באמצעות כפית או מקל ולעסות את הפנים (ו/או האזור המטופל) במשך כמה דקות – להשהות מעט ולשטוף. לנגב את הפנים ולמרוח קרם טיפולי בהתאמה.

מסכה/פילינג - למריחה על פנים נקיות, מתאים יותר לשעות הערב. למרוח על הפנים בתנועות עיסוי – במהלך העיסוי החלק העליון של המסכה מתפורר לפרורים – בסיום העיסוי ניתן לשטוף את הפנים מהמסכה אך אפשרי ורצוי רק להסיר את הגרגירים מהפנים (באמצעות נייר טישו יבש) ולהשאיר עם שכבת הקרם שנותרה על הפנים כקרם לילה.

מסכת חימר ירוק /אדמת חוואר – פעם בשבוע, למרוח על עור פנים נקי להשהות על הפנים כרבע שעה לשטוף היטב במים ולנגב במגבת נקיה. בסיום הפעולה רצוי למרוח קרם פנים .

סרום בלזאם לטיפול בורידים – למריחה מקומית באזור הורידים – יש לעסות את אזור הורידים במעט סרום – לפחות פעם ביום, רצוי מספר פעמים ביום .

ספוג ים – לשטיפת הפנים (ו/או האזור המטופל) בשילוב הסבון. יש להרטיב את הספוג במים פושרים ולטפטף מעט מהסבון המומלץ ולעסות את העור. לאחר סיום הניקוי לשטוף \היטב את הפנים ואת הספוג. יש להניח את הספוג במקום שיאפשר לו להתייבש.

 צימרים צימר לפי שעה צימרים לפי שעה אורחנים קידום אתרים   וילה  חדרים לפי שעות  וילה ©  All rights reserved 
 

צימרים לפי שעה בתל אביב

צימר לפי שעה

חדרים לפי שעה

צימרים לפי שעות

חדרים לפי שעה במרכז