אלכימיה

אלכימיה

אלכימיה
מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
אלכימיה היא פעילות טרום מדעית עתיקה, שמשלבת בין כימיה, פיזיקה, רפואה, מיסטיקה ודת. השראתה של האלכימיה נובעת מפילוסופיה בלבד ולא ממדע מדויק. לאלכימיה היו שתי מטרות עיקריות:

מציאת הדרך להפיכת מתכות פשוטות וזולות למתכות אצילות ויקרות כמו זהב וכסף.
מציאת תרופה אוניברסלית, שתרפא כל מחלה ותאפשר חיי נצח.
ע"פ האמונה האלכימאית ישנו חומר הנקרא אבן החכמים אשר יכול לסייע לפתרון שתי המטרות האלו.

האלכימיה היא מאבותיה של הכימיה המודרנית, בתקופה שקדמה לביסוסה של השיטה המדעית.

יש הסוברים כי מקור המילה אלכימיה הוא ביוונית:"Khemia"= מצרים, שהיא מולדת האלכימיה.

תוכן עניינים
1 היסטוריה
2 יסודות האלכימיה
2.1 ארבעת היסודות
2.2 אבן החכמים
2.3 הפלוגיסטון
3 תרומת האלכימיה
4 קישורים חיצוניים:


היסטוריה
עדויות ראשונות לשימוש אלכימאי בחומר נמצאו במצרים העתיקה. הכהנים במצרים עסקו בחניטת גופות, דרך יעילה לשמר גופות כמומיות ובעוד מספר תחומים אלכימיים. אלכימיה הייתה נפוצה מאוד במזרח הרחוק ובמצרים בעת העתיקה אך שם היא הייתה שונה מן האלכימיה המערבית של ימי הביינים. הערבים גם הם עסקו באלכימיה. באירופה נרדפו האלכימאים על ידי הכנסייה שתפשה אותם כמכשפים. אך האצולה חיפתה עליהם מתוך תקווה שכשיצליחו ליצור זהב יתעשרו. האלכימאים הנוצרים באירופה חשבו שדווקא בספרי היהודים נמצאות כל התשובות לשאלות האלכימאים.

יסודות האלכימיה
בימי הביניים האלכימיה המערבית הגיעה לשיאה. הפילוסופיה היוונית תרמה רבות לתאוריה שמאחורי האלכימיה של ימי הביניים. במאה ה-18 רוב האלכימיה הופרכה לגמרי.

ארבעת היסודות
ביוון העתיקה נוסדה תאוריית 'ארבעת היסודות' על ידי הפילוסוף אמפדוקלס, שגורסת כי כל החומר בעולם מורכב מארבעה יסודות: מים, אש, אוויר ואדמה. רוב חכמי יוון הסכימו עם תאוריה זו, אך דעותיהם חלוקות בנוגע להשלכות התאוריה ובאופן הבנתה. בימי הביניים דעת אריסטו, כמו במקרים רבים אחרים בתקופה זו, נקבעה כנכונה; דעתו אומרת כי השוני בין היסודות הוא בתכונותיהם ולכל יסוד שתיים מארבע תכונות: חום, קור, יובש ולחות. תאוריה זו היא אבן פינה באלכימיה של ימי הביניים. בימי הביניים גם נוספו כמה יסודות לרשימה אך היא לא מנתה יותר מעשרה יסודות. גם תכונות אחרות נוספו לתאוריה.

אבן החכמים
ע"פ תאוריה זו ניסו האלכימאים ליצור זהב מחומרים אחרים על ידי הוספת תכונות זהביות לחומר הקיים (ברק וכד'); וכן ניסו לגלות או ליצור את "אבן הפילוסופים" (או "אבן החכמים"), שהיא אבן בעלת סגולות מופלאות - ניתן להפיק ממנה את סם החיים "אלקסיר" שהוא תרופה אוניברסלית המרפאת כל מחלה ומאריכה ימים, וכן ניתן להפוך בעזרתה כל חומר שהוא לזהב טהור. התאוריה לגבי היסודות החזיקה מעמד זמן רב אך לבסוף אנטואן לבואזיה הגדיר מחדש את המושג "יסוד" במאה ה-18 וכך שם קץ לתאוריה.
הפלוגיסטון
עוד תאוריה שהפכה לחלק מהאלכימיה היא תאורית ה"פלוגיסטון" שפותחה במאה ה-17; זהו חומר מיסתורי הנמצא בכל חומר דליק ומשתחרר בזמן בעירת החומר. ע"פ תאוריה זו פוחתת מסת החומר בזמן הבעירה. גם תאוריה זו הוכחה כשגויה על ידי לבואזיה כאשר הראה באמצעות מאזניים שמתווספת מסה לחומר בזמן הבעירה ולא להפך. באותה העת גם גילה את חוק שימור המסה ואת הרכב האוויר. תגליות המאה ה-18 שמו סוף לתור הזהב של האלכימיה המערבית, אך עד סוף המאה ה-18 עוד ערכו ניסויי אלכימיה באירופה.

תרומת האלכימיה
על אף שגיאותיה של האלכימיה, היא תרמה רבות למדע מודרני.

האלכימאים פיתחו שיטות מחקר הנהוגות עד היום במדע כולו. ישנן שיטות שפיתחו אלכימאים וכיום הן השיטות היחידות שנחשבות בעולם המדע וכל מי שעושה מחקר ומעוניין בכך שיחשב מדעי צריך לעמוד בהן.

האלכימאים ערכו ניסויים רבים אשר תרמו רבות למדע ה"אמיתי" ולרפואה. הם גילו בין השאר רעלים ותרופות רבות. בעת שלילתה של האלכימיה נוצר ענף הכימיה.

אלכימיה וארבעת היסודות

ארבעת היסודות
מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
ארבעת היסודות היא תאוריה להסברת מבנה החומר שנוצרה ביוון העתיקה על ידי הפילוסוף אמפדוקלס.


4 היסודות והקשרים ביניהםתאוריה זו גורסת כי כל החומר בעולם מורכב מארבעה יסודות: מים, אש, אוויר ואדמה. מרבית חכמי יוון הסכימו עם תאוריה זו, אך דעותיהם חלוקות בנוגע להשלכות התאוריה ובאופן הבנתה. לדעת אריסטו השוני בין היסודות הוא בתכונותיהם ולכל יסוד שתיים מארבע תכונות: חום, קור, יובש ולחות.

אל תאוריה זו נקשרה תאוריה מאוחרת יותר, זו של ארבע הליחות (ראו טבלה המציגה זיקה זו בערך ארבע הליחות).

בימי הביניים דעת אריסטו, כמו במקרים רבים אחרים בתקופה זו, נקבעה כנכונה. תורה זו חדרה לפילוסופיה היהודית, ושימשה בה להסברה תאולוגית, ונמצאת בכתביהם של רס"ג [1] , ריה"ל [2] ואף המהר"ל [3] .

תאוריה זו היא אבן פינה באלכימיה של ימי הביניים. עד היום בתורות מזרחיות רבות ובאסטרולוגיה משתמשים בתאוריה זו על מנת להסביר תופעות שונות. כך למשל באסטרולוגיה שנים-עשר המזלות נחלקים לארבע קבוצות של מזלות לפי היסודות, וכך מנסים לאפיין את הטיפוסים לפי השייכות לאחת מהקבוצות. גם ברפלקסולוגיה נעשה שימוש רב בארבעת הטיפוסים השונים, ונקבעים מאפיינים אישותיים לכל אחד.

יש המוצאים הקבלה לארבעת היסודות במדע המודרני בהגדרת היש, בשלושת מצבי הצבירה של החומר: מוצק (אדמה), נוזל (מים), גז (אוויר) ובאנרגיה (אש) שמעבירה את החומר ממצב צבירה אחד לשני.

תוכן עניינים
1 ארבעת היסודות באסטרולוגיה
1.1 יסוד המים
1.2 יסוד האוויר
1.3 יסוד האדמה
1.4 יסוד האש


ארבעת היסודות באסטרולוגיה

יסוד המים
יסוד המים באסטרולוגיה הוא היסוד של עולם הרגשות: אהבה, שנאה, תסכול, אושר וכל שאר הרגשות כולם - שייכים ליסוד המים. עולם הרגשות איננו ברור, איננו רציף והוא חסר הגיון ושיטה עקביים. רגש עשוי מחומרים עדינים יותר ממחשבה, הוא מופיע מיד, בצורה אינסטינקטיבית כמעט, חי ומתחלף ללא הרף, בלתי צפוי לעיתים. רק רואים מישהו - ומיד חשים אליו סלידה משיכה או אפטיות. בלי הסבר הגיוני, עולם הרגשות עובד בצורה אינטואיטיבית ואסוציאטיבית, ויש לנו מעט שליטה עליו. כך בני מזלות יסוד המים פועלים וחיים על בסיס של רגש.

המזלות השייכים ליסוד המים הם:

מזל סרטן
מזל עקרב
מזל דגים

יסוד האוויר
יסוד האוויר באסטרולוגיה הוא היסוד המדבר על תקשורת, חשיבה, והפצה של ידע. דיבור, ויכוח, המילה הכתובה, עיתונים, מחשבות, פילוסופיות, תאוריות ובתי ספר - כל אלה שייכים ליסוד האוויר. כמו כן, גם התרבות, כללי נימוס, חוקי החברה, בתי משפט, אופנה, דברים שהם "IN" ודברים שהם "OUT", טלויזיה, טלפונים וסלפונים, אינטרנט וכך הלאה.

המזלות השייכים ליסוד האויר הינם:

מזל תאומים
מזל מאזניים
מזל דלי

יסוד האדמה
יסוד האדמה באסטרולוגיה הוא הגוף הפיסי, החומר המוצק, אוכל, הישרדות פיסית, כסף ורכוש. יסוד זה מדבר על הפיכה של התאוריה למעשה, ועל תוצאות ממשיות. זוהי האדמה עליה אנו עומדים, הבית שבתוכו אנו חוסים, העץ שצומח במשך שנים וממנו אנו אוכלים.

מילת מפתח ביסוד האדמה - מטרות. מזל מיסוד האדמה מציב לעצמו מטרה, ומשתדל להגיע אליה.

המזלות השייכים ליסוד זה הינם:

מזל שור
מזל בתולה
מזל גדי

יסוד האש
יסוד האש באסטרולוגיה מייצג את כוח החיים, כוח הבריאה. זהו הכוח המניע לחפש, להתפתח, לגלות ולחקור, לחוות חוויות חדשות, לראות עולם, להתנסות ולהנות.

המזלות השייכים ליסוד זה הינם:

מזל טלה
מזל אריה
מזל קשת

אלכמיה -ארבעת הלחויות

ארבע הליחות
מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
ארבע הליחות הן בסיסה של תאוריה רפואית שנוצרה על-ידי היפוקרטס במאה ה-5 לפנה"ס, ובאה להסביר את מקורן של המחלות.

על פי תאוריה זו לאדם ארבע ליחות – מרה שחורה, מרה צהובה, מרה לבנה (נוזל הלימפה) ומרה אדומה (דם). כאשר עקב גורמים חיצוניים יש עודף או חוסר באחת הליחות, יהיה האדם חולה. הרופא אמור לעזור לטבע בריפוי החולה באמצעות הקזה או הוספה של ליחות.

לתאוריית ארבע הליחות זיקה הדוקה לתאוריה רווחת אחרת ביוון העתיקה, זו של ארבעת היסודות. שילוב שתי התאוריות מוצג בטבלה הבאה:

ליחה עונה יסוד איבר איכויות טמפרמנט מאפיינים
מרה אדומה (דם) אביב אש כבד חם ולח בוטח אמיץ, מלא תקווה, אוהב
מרה לבנה (ריר) חורף מים מוח/ריאות קר ולח אדיש רגוע, בלתי אמוציונלי
מרה צהובה קיץ אויר כיס המרה חם ויבש מהיר חימה נוח לכעוס, רע מזג
מרה שחורה סתיו אדמה טחול קר ויבש מלנכולי דיכאוני, חסר שינה, מוטרד .

 צימרים צימר לפי שעה צימרים לפי שעה אורחנים קידום אתרים   וילה  חדרים לפי שעות  וילה ©  All rights reserved 
 

צימרים לפי שעה בתל אביב

צימר לפי שעה

חדרים לפי שעה

צימרים לפי שעות

חדרים לפי שעה במרכז